2017. január 27., péntek

Egy meghibásodás margójára

Kellemetlen, nyilvánvalóan senkinek nem jó és senkinek nem hiányzó gonddal szembesültünk valamennyien január első napjaiban a Nefelejcs Német Nemzetiségi Óvodában. A probléma - érthetően - nagy port kavart az érintettek körében, melynek ki így, ki úgy hangot is adott a legnagyobb közösségi médiában.
Az indulatok generálta észrevételekre nem szándékozom reagálni, még ha azok egyike-másika egészen elképesztő, sokszor dehonesztáló és bántó állításokat is tartalmaz. Igyekszem jóindulattal kezelni a helyzetet, és őszintén hinni abban, hogy azokat nem kifejezetten a sértő szándék, sokkal inkább a probléma okozta frusztráció indikálta.
Helyette inkább nézzük a tényeket. A fűtési szezon kezdetétől a végéig – függetlenül attól, hogy a várható külső hőmérséklet éjszaka esetleg +10 fok fölötti értéket is jelez – az óvodában a fűtés SEM éjszakára, SEM hétvégére NINCS leállítva. Természetesen van hétvégi (néhány fokkal alacsonyabb) üzemi hőmérséklet, melytől minden indokolt esetben el lehet térni. Így történt a 2017. január 6-8 közötti időszakban is, amikor az előre jelzett hidegre tekintettel a nappali üzemi (magasabb) hőmérséklet meghagyására intézkedtem. Ezt kiegészítendő intézkedtem a hétvégi ügyelet megszervezésére, valamint csoportonként és a konyhán 1-1 csaptelep nyitva hagyására a víz folyamatos áramlásának biztosítása érdekében.
A meghozott intézkedések ellenére vasárnap reggel először a padlástérben észleltünk fagyást és csőrepedést, mely hatással volt az óvoda egyik szárnyában a vízellátásra. A hiba elhárításán Laky Zoltán vízszerelő mester és Kelemen Sándor óvodai gondnok egész nap dolgoztak, de a rendelkezésre álló eszközökkel nem sikerült a hibát orvosolni.
Az igazsághoz tartozik, hogy a probléma gyökere építészeti jellegű, amennyiben a vízvezetékek az erősen korlátozott szigetelést biztosító padlástérben futnak, és ebből adódóan kisebb fennakadások a korábbi években is adódtak, ha nem is ilyen mértékben, mint most. Igaz, arra sem emlékszem, hogy a korábbi években víztorony szétfagyott volna, vagy hattyúk, flamingók, rókák fagyjanak a tóba, sétálni lehessen a Duna jegén stb.
Nekünk az a feladatunk, hogy biztonságos körülmények között fogadhassuk az ide járó gyermekeket. Amint látható volt, hogy a hibát nem tudjuk hétfő reggelig ennek megfelelően elhárítani, a korlátozott kapacitásról a rendelkezésünkre álló eszközökkel még vasárnap este tájékoztattuk a szülőket a meglévő csoportonkénti e-mailen keresztül. Akikhez nem jutott el az információ, nekik az óvoda ajtajára is kiírtuk, a reggel érkezőknek pedig a helyszínen adtuk tudtára.
Minden gyermeknek biztosítottunk felügyeletet, ahol a szülők nem tudták ilyen hirtelen ezt másként megoldani. Kértük a szülők megértését, és azt, hogy délutánonként tájékozódjanak - és tájékoztassák egymást - a másnapi helyzetről, hiszen mi sem tudtuk még, mikor áll helyre az intézmény biztonságos üzemelésének lehetősége.
Mindent megtettünk a gyors helyreállítás érdekében: hősugárzókat vásároltunk, melegíteni kezdtük a csöveket, az elfagyott idomokat folyamatosan cserélték a szakemberek.

A javítási munkák során sajnos számos olyan váratlan helyzet állt elő, amire a szakemberek sem számítottak, a kollégák és a segítők emiatt egymást váltva éjjel-nappal a helyszínen tartózkodtak. 

A nagyobb probléma akkor következett be, amikor a meghibásodott csövek kicserélése után a nyomást kezdték ráengedni a vezetékekre. Sajnos több helyen ismét csőtörés keletkezett, a víz ekkor már az elektromos vezetékeken keresztül, az óvoda több helyiségébe szivárgott le a padlásról.
A kialakult veszélyhelyzetre való tekintettel, rendkívüli szünetet kellett elrendelnem. 
A tájékoztatást azonnal közzétettem, és minden erőnkkel azon dolgoztunk, hogy mihamarabb fogadni tudjuk a gyermekeket. 
Az iskolások zavartalan étkeztetését biztosítottuk, először azzal, hogy vizet hozattunk, az étlapot módosítottuk, eldobható tányérokat adtunk, később a szomszédos Szakáll Pál által működtetett konyhán rendeltünk ebédet.
Január 14-re a működést befolyásoló főbb hibákat sikerült elhárítani, ezért hétfőtől biztosítani tudtuk az intézmény rendeltetés szerinti működését.
A padlástér fagymentesítésére olyan – igaz jelentős költségvetési forrásokat és 24 órás felügyeletet igénylő - szükségmegoldásokat vezettünk be, melyek remélhetőleg biztosítják, hogy a hideg idő miatt nem kerülünk hasonló helyzetbe a probléma korrekt műszaki rendezéséig.
Nehéz időszakon vagyunk túl, és hogy milyen munka folyt épületen belül, kívülről sokszor nem látszik. Ezért ezúton is szeretném kifejezni köszönetemet mindazoknak, akik áldozatos munkájukkal segítették e súlyos probléma megoldását. Név szerint Laky Zoltánnak és társának, Zólyomi Péter helyi építési vállalkozónak, Molnár Tibor villanyszerelőnek, a Polgárőrség tagjainak, Zayné Gregolits Melindának és alkalmazottainknak, akik éjjel és nappal példamutatóan kivették a részüket a munkából, valamint minden kedves szülőnek, hozzátartozónak, akik segítették a javítási munkákat vagy ajánlották segítségüket a hibaelhárítás során.
Jó olyan településen élni, ahol szükség esetén a segítő szándékú emberek összefogása legyőzi a kihívásokat. 
Ezzel a gondolattal kívánok mindenkinek Boldog Új Évet.

                                                                                              Bősz Zsuzsanna

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése